General

Avantajele si dezavantajele mersului la gradinita

„Daca il duci la gradinita cu siguranta va sta numai bolnav”…”Cum sa il duci la gradinita? Va plange si va fi singur si tie-ti va fi greu!”. Acestea sunt cateva din lucrurile pe care le auzim atunci cand decidem sa ne ducem copilul la gradinita. Si nu sunt false deloc insa trebuie sa fii constient ca o gradinita are avantajele si dezavantajele ei. Inainte de a lua o decizie radicala, te rugam sa te gadnesti bine si sa cantaresti cat se poate de corect aceasta decizie. O gradinita are, asadar si avantaje si dezavantaje. Vom incerca sa le enumeram aici, astfel incat sa poti sa cantaresti clar aspectele „pro” si „contra” si, in acest fel, sa poti face cea mai buna alegere pentru copilul tau. Optiunile pentru ca copilul tau sa fie bine ingrijit in orice moment in care sta la gradinita sunt multe si variate. Cheia este sa gasesti acea gradinita care se potriveste cel mai bine situatiei tale personale.

Avantajele unei gradinite

Primul avantaj este ca copilul tau isi va incepe educatia si socializarea inainte de a merge la scoala. Cresa va permite copilului tau sa-si faca prieteni noi, sa fie ingrijit, sa participe la mese si sa se joace cu ceilalti copii intr-un mediu protejat si sigur.

Cu toate acestea, trebuie sa subliniem ca acest subiect este controversat. Multe mamici cred ca pana la trei ani, air unele pana la cinci ani, copiii au nevoie doar de mama lor. Totusi, a-l duce la gardinita nu inseamna a-l desparti de tine. A merge intr-un loc unde sunt alti copii este ceva important pentru socializare si pentru dezvoltarea si pe alte planuri ale copilului. Totusi, in momentul in care mama simte ca este bine sa isi dea copilul la gradinita, atunci ar trebui sa o faca, fara a cauza stres si panica inutila.

Cu toate acestea, nu ne putem indoi ca gradinita, asa cum am spus, este o forma de ingrijire a copilului care ii va permite copilului tau sa interactioneze cu ceilalti, dar iti va permite si sa cunosti alti parinti si, bineinteles, sa stabilesti prietenii care pot sa dureze chiar si o viata intreaga. Un alt avantaj: spatiile sunt sigure, igiena este una de exceptie, fiind dusa la maximum deoarece se fac controale regulate. Toate aceste aspecte le ofera multor parinti liniste.

Personalul este calificat si instruit. Singura lor functie este de a monitoriza si educa copiii (nu fac curatenie, nu pregatesc mesele etc.). O astfel de locatie este gradinita Teddybar. Educatia oferita in astfel de gradinite, precum Teddybar, il “impinge” pe copil sa invete sa fie autonom si sa se „antreneze” in relatia cu lumea exterioara si cu alte persoane decat parintii, absorbind regulile de viata in comunitate (cum ar fi conceptul de a impartasi jocuri sau de a-ti astepta randul) mai repede decat altii.

Un alt atu este faptul ca activitatile celor mici sunt variate. In plus, educatorii aplica tot felul de jocuri care antreneaza diferite parti ale creierului, cum ar fi jocuri vizuale, jocuri de memorie, jocuri de atentie, jocuri de matematica si multe altele! Este o metoda foarte benefica atat pentru copii, care mai tarziu va duce la performanta scolara.

Tot la o gradinita precum Teddybar, vor avea mesele asigurate. Meniurile sunt variate si special concepute pentru varsta prescolarilor.

De asemenea, permit concilierea familiei si a muncii fara a pierde bani pentru a te intoarce la munca, deoarece este una dintre cele mai ieftine optiuni de a-ti alsa copilul intr-un loc sigur si benefic pentru cel mic.

Un alt argument la fel de important: nu va trebui sa iti faci griji pentru proceduri administrative sau contracte! Personalul de la gradinita se ocupa de tot si tu nu trebuie decat sa te ocupi de plata lunara.

Dezavantajele unei gradinite

Uneori, este dificil sa obtii un loc in gradinite, mai ales in cele de stat. Unele gradinite pot fi si sunt foarte zgomotoase. Pentru un copil de 5 ani acest lucru poate sa nu fie grav, dar pentru un copil de 2-3 ani calmul si linistea sunt importante.

Viata in gardinita este mai putin personalizata: nevoile individuale ale fiecarui copil sunt mai putin luate in considerare decat in alte forme de ingrijire a copilului (desi personalul trebuie uneori sa faca minuni pentru a se adapta fiecaruia).

Orele de deschidere sunt limitate si fixe. Daca ai programe atipice, intalniri neasteptate, daca calatoresti, gradinita nu este cea mai buna varianta pentru tine.

Copiii se imbolnavesc adesea pentru ca impartasesc totul cu prietenii lor, iar virusii trec de la unul la altul. Pentru parinti, acesta este intr-adevar cel mai negativ aspect al unei gradinite. Multe mamici cred ca idealul este sa tina copilul cat mai mult acasa tocmai din acest motiv. Insa, totusi, nu este o solutie.

Copiii bolnavi nu sunt bineveniti. Toleranta depinde de gardinita, dar un copil bolnav care ii poate infecta pe altii nu este de obicei admis, mai ales cand vorbim de o gradinita privata, unde accesul este riguros si se face o selectie.

In cele din urma, adaptarea la viata in cresa este uneori dificila, mai ales pentru un copil de 2-3 ani.=

Asadar, mersul la gradinita iti ofera si dezavantaje, dar in final, avantajele sunt mult mai multe. Chiar si cand vorbim de boli, trebuie sa te gandesti ca cel mic va face o imunitate si poate va trece prin bolile copilariei care, daca vor fi contractate ca adult, pot fi extrem de periculoase ( de exemplu varicela sau oreionul). In concluzie, sfatuim pe toata lumea sa incerce sa isi duca copilul al gradinita si sa vada cum se adapteaza. Credem cu tarie ca beneficiile vor fi multe.