General

Avantajele și dezavantajele panourilor solare

Energia verde câștigă din ce în ce mai mulți adepți, chiar și la noi în țară. Cea solară este considerată a fi printre cele mai eficiente, dar și economice atunci când vine vorba despre consumatorii casnici, și nu numai. Dacă și tu iei în calcul instalarea de panouri solare, avem pentru tine mai multe informații legate de avantajele, dar și dezavantajele acestora, pentru a alege în mod informat.

Tipuri de panouri solare

La prima vedere, pare ceva simplu. Sunt panouri solare și atât! Ce trebuie să știu mai mult? De fapt, nu este chiar așa, și avem de a face cu panouri fotovoltaice și termice. Cele fotovoltaice sunt, la rândul lor, de trei feluri: sisteme off grid – autonome, on grd – conectate la rețea și hibride. Un invertor Enel de la Mgmenergo poate fi o soluție potrivită pentru tine, așa că interesează-te aici cum ți-ar putea veni acesta în ajutor. Între timp, noi îți vorbim puțin despre avantajele panourilor solare pentru locuința ta.

Energia solară este regenerabilă și gratuită

Marele avantaj pe care îl cunoaște toată lumea atunci când vine vorba despre energia solară este că avem de a face cu una regenerabilă și gratuită. Spre deosebire de alte surse de energie, nu putem rămâne fără aceasta, pentru că este la dispoziția noastră atâta timp cât va exista Soarele. Și, dacă este să ne luăm după oamenii de știință, cel puțin cinci miliarde de ani de acum încolo vom avea parte de astrul zilei.

Economisești bani

De fapt, acesta este principalul avantaj al panourilor solare, pe care toată lumea îl știe. Da, chiar vei observa cum facturile tale de energie nu mai au acele valori care îți dădeau fiori reci pe șira spinării. Cât de mare va fi economia depinde doar de tine. Și, de fapt, dacă au fost acoperite costurile inițiale ale acestor panouri solare, energia electrică produsă de acestea este pur și simplu gratuită. Poți privi instalarea de panouri solare ca pe o investiție pe termen lung, în viitor, prin care nu doar că economisești bani, ci și vei reduce amprenta de carbon. Ca persoană preocupată de soarta mediului înconjurător, nu poți să fii deloc nemulțumit de asta, nu?

Costuri minime de întreținere

Ce poate fi mai bun decât atât? Nu este nevoie de lucrări complexe de întreținere și este de ajuns doar curățarea lor de câteva ori pe an. Există firme specializate care se ocupă de așa ceva și care îți preiau această sarcină, de altfel una deloc complicate.

Garanție

Producătorii profesioniști de panouri solare oferă garanții ridicate, care uneori ajung chiar și la 20 sau 25 de ani. Pentru că nu avem de a face cu piese în mișcare, automat și gradul de uzură este aproape inexistent. Invertorul solar este cel care trebuie schimbat cam după 5 – 10 ani, și mai este nevoie și de buna întreținere a cablurilor. De fapt, specialiștii în domeniu sunt de părere că dacă ai reușit să acoperi costul initial al acestui sistem solar, costurile legate de lucrările de reparații și întreținere vor fi unele foarte reduse.

Prietenoase cu mediul

În prezent, procesul de fabricare al acestor panouri solare este mult mai eficient, ceea ce înseamnă că sunt mult mai prietenoase cu mediul. Și nu mai este nevoie să detaliem cât de important este acest aspect, nu? De asemenea, permanent apar noi și noi îmbunătățiri care nu fac altceva decât să le mărească semnificativ eficacitatea.

Dezavantajele panourilor solare

Evident, există și unele dezavantaje ale panourilor solare, pe care ți le prezentăm și noi în rândurile de mai jos.

Investiție inițială destul de ridicată

Da, într-adevăr, toată lumea este de acord că tot ceea ce ține de costul initial al unui astfel de sistem este unul destul de ridicat. Este și normal deoarece trebuie să plătești multe component, instalare și multe altele. Totuși, se pare că prețurile nu vor mai fi atât de ridicate pe viitor, deoarece tehnologiile solare sunt într-o continua dezvoltare. Prin urmare, este posibil ca într-un viitor nu prea îndepărtat să avem de a face cu prețuri mult mai accesibile.

Eficiența sistemului depinde de vreme

Se știe că energia solară poate fi colectată și în acele zile ploiase sau pline de nori, dar acum eficiența sistemului este ceva mai redusă. Panourile solare au nevoie de lumina astrului zilei pentru a colecta așa cum trebuie energia solară de care au nevoie. O perioadă mai îndelungată cu vreme capricioasă, înnorată și cu multe ploi îți pot afecta sistemul energetic. Pentru cei care au nevoie ca sistemul de încălzire a apei să funcționeze pe timpul iernii sau noaptea, o bună alternativă p reprezintă și panourile termodinamice.

Stocarea energiei solare costă destul de mult

Energia solară trebuie utilizată în acel moment sau, eventual, poate fi stocată în cadrul unor baterii mari. Este vorba despre sistemele solare off grid, care se pot încărca pe timpul zilei, astfel încât să poți folosi energia solară și pe perioada nopții. Da, așa este, dar este o variantă destul de costisitoare, și care poate atârna balanța de cealaltă parte, a celor care nu consideră energia solară ca fiind una dintre cele mai bune. Discută puțin și cu specialiștii în domeniu, pentru că există unele soluții la care poți apela cu succes.

Ai nevoie de spațiu

Pentru a produce multă energie electrică, ai nevoie de multe panouri solare. În acest fel vei colecta multă lumină solară, dar trebuie să știi că aceste panouri foovoltaice au nevoie de ceva mai mult spațiu. Este posibil ca acoperișul tău să nu aibă tocmai dimensiunea potrivită pentru numărul total de panouri colare. În aceste cazuri optezi fie pentru instalarea unui număr mai mic de panouri ori poate amplasarea unora dintre ele în curte, unde au parte din plin de razele puternice ale soarelui.

Pot fi asociate cu poluarea

Poluarea în cazul acestei surse de energie este mult mai mică, dar totuși există. Această poluare este dată de instalarea sistemelor solare și transportul lor, asociate cu emisia de gaze cu efect de sera. Totodată, unele materiale și produse folosite la fabricarea acestor sisteme pot afecta mediul înconjurător. Înainte de a avea ceva de adăugat, trebuie să spunem că spre deosebire de alte surse altenative de energie, cea solară este însă cea care poluează cel mai puțin.