General

Care sunt cele mai des utilizate surse de energie alternativa?

In prezent, exista mai multe surse de energie alternativa pe care oamenii le pot utiliza in functie de zona in care se afla si de conditiile specifice in care traiesc. Sa aruncam o privire la cele mai comune dintre acestea.

Energie regenerabila – panouri solare

Lumina soarelui este una dintre resursele energetice cele mai abundente si disponibile gratuit de pe planeta noastra. Cantitatea de energie solara care ajunge la suprafata pamantului intr-o ora este mai mare decat necesarul total de energie al planetei pentru un an intreg. Desi pare o sursa perfecta de energie regenerabila, cantitatea de energie solara pe care o putem folosi variaza in functie de momentul zilei si anotimpul anului, precum si de locatia geografica. La Pedavo poti gasi sistem fotovoltaic  pe care sa il integrezi in locuinta ta.

2) Energia eoliana

Vantul este o sursa abundenta de energie curata. Parcurile eoliene sunt tot mai des intalnite, energia eoliana avand o contributie din ce in ce mai mare la reteaua nationala. Pentru a valorifica electricitatea din energia eoliana, turbinele sunt folosite pentru a antrena generatoare care apoi alimenteaza electricitatea in reteaua nationala. Desi sunt disponibile sisteme de generare casnice sau „off-grid”, nu orice proprietate este potrivita pentru o turbina eoliana casnica.

 3) Energie hidro

Ca resursa de energie regenerabila, apa este utilizata in hidrocentrale pe scara larga. Prin construirea unui baraj, un rezervor mare poate fi folosit pentru a crea un flux controlat de apa care va conduce o turbina, generand energie electrica. Aceasta sursa de energie poate fi adesea mai fiabila decat energia solara sau eoliana si, de asemenea, permite stocarea energiei electrice pentru utilizare atunci cand cererea atinge un varf. La fel ca energia eoliana, in anumite situatii hidrocentrala poate fi mai viabila ca sursa de energie comerciala, dar, in functie de tipul proprietatii, poate fi utilizata pentru uz casnic.

4) Energia mareelor

Aceasta este o alta forma de energie hidro care utilizeaza curenti de maree de doua ori pe zi pentru a antrena generatoarele cu turbina. Desi fluxul de maree, spre deosebire de alte surse de energie hidro, nu este constant, este foarte previzibil si, prin urmare, poate compensa perioadele in care curentul de maree este scazut.

5) Energie geotermala

Prin valorificarea caldurii naturale de sub suprafata pamantului, energia geotermala poate fi folosita pentru a incalzi locuinte direct sau pentru a genera electricitate. Energia geotermala depinde de existenta curentilor de aer cald sub pamant si a apei termale, ceea ce inseamna ca este neglijabila in anumite tari in comparatie cu tari precum Islanda, unde caldura geotermala este mult mai disponibila.

6) Energie din biomasa

Aceasta este conversia combustibilului solid obtinut din materiale vegetale in energie electrica. Desi, in principiu, biomasa implica arderea materialelor organice pentru a produce energie electrica,  in prezent acesta este un proces mult mai curat, mai eficient din punct de vedere energetic. Prin transformarea deseurilor agricole, industriale si menajere in combustibil solid, lichid si gazos, biomasa genereaza energie la un cost economic si de mediu mult mai mic.