General

Care variantă de tratament este mai bună: implantul dentar sau tratamentul protetic?

Alegerea între un implant dentar și un tratament protetic depinde de mai mulți factori, inclusiv starea generală a sănătății orale, preferințele individuale ale pacientului și costurile implicate. Este important să discutați cu medicul dentist pentru a evalua opțiunile disponibile și pentru a lua o decizie informată care să răspundă nevoilor și obiectivelor dvs. de tratament.

Ce se înțelege prin tratament protetic?

Protetica este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu refacerea sau înlocuirea țesuturilor dentare pierdute sau deteriorate, precum și cu restabilirea funcției și aspectului natural al dinților și a întregii danturi. Aceasta implică utilizarea diferitelor tipuri de proteze dentare pentru a restabili funcția de mestecare, estetica și sănătatea orală a pacientului.

Protezele dentare sunt dispozitive detașabile sau fixe care sunt utilizate pentru a înlocui dinții lipsă, restabilind astfel funcția masticatorie și estetica dentară. Există mai multe tipuri de proteze dentare, inclusiv proteze semifixe, proteze dentare mobile și proteze fixe.

Protezele semifixe sunt fixate pe dinți existenți cu cârlige sau cleme și sunt utilizate atunci când pacientului îi lipsește unul sau mai mulți dinți, dar mai are încă dinți naturali în cavitatea orală.

Protezele totale mobile sunt utilizate atunci când toți dinții de pe o arcadă lipsesc. Aceste proteze sunt confecționate pentru a se potrivi perfect pe arcada dentară și pot fi îndepărtate și curățate de către pacient acasă.

Protezele fixe sunt utilizate pentru refacerea sau înlocuirea dinților deteriorați sau lipsă și includ o varietate de opțiuni, cum ar fi coroanele, punțile și protezele fixe pe implanturi. Aceste proteze sunt cimentate sau fixate permanent pe dinți sau pe implanturi și nu pot fi îndepărtate de către pacient.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este, într-adevăr, considerat cea mai bună opțiune pentru restaurarea unuia sau mai multor dinți lipsă, datorită mai multor beneficii semnificative pe care le oferă. Iată câteva aspecte care fac implanturile dentare o opțiune preferată în comparație cu alte tratamente protetice:

  • Conservarea dinților sănătoși. Implanturile dentare nu necesită șlefuirea dinților vecini, așa cum se întâmplă în cazul punților dentare sau a protezelor fixe. Aceasta înseamnă că dinții naturali sunt păstrați în forma lor inițială, fără a fi afectați de proceduri invazive.
  • Restaurarea funcționalității naturale. Implanturile dentare imită rădăcinile naturale ale dinților, oferind o ancorare stabilă și puternică pentru coroanele dentare deasupra lor. Aceasta permite o funcționalitate și o capacitate de mestecare similare cu dinții naturali.
  • Protejarea țesutului osos. Implanturile dentare ajută la menținerea și chiar la stimularea creșterii țesutului osos în jurul lor. Acest lucru previne atrofia osoasă și menține integritatea și volumul osului.
  • Durabilitate și rezistență. Implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile, cum ar fi titanul, care sunt foarte rezistente și durabile. Acestea pot rezista unui uz îndelungat și oferă o soluție de lungă durată pentru restaurarea dinților lipsă.
  • Estetică. Coroanele dentare plasate pe implanturi dentare sunt personalizate pentru a se potrivi perfect cu restul dinților și pentru a oferi un aspect natural și armonios întregii dentiții.

Dezavantajele implanturilor dentare:

  • Perioada de tratament mai lungă. Durata integrării este de până la 3 luni. 
  • Dacă nu există suficient țesut osos, este necesară efectuarea unei adiții de os.
  • Prezintă contraindicații.

Tehnologia “All-on-4” este o soluție inovatoare pentru înlocuirea unei arcade întregi de dinți folosind doar patru implanturi dentare. Această tehnică oferă multiple avantaje, inclusiv faptul că pacienții nu au nevoie de adiție osoasă, ceea ce simplifică și accelerează procesul de tratament.

Ce este mai bine să alegeți: implanturi dentare sau un tratament protetic?

Alegerea dintre implanturi dentare și tratamentul protetic depinde de situația individuală a fiecărui pacient, iar un specialist va putea răspunde cel mai bine la această întrebare după o examinare și diagnosticare detaliată. Fiecare opțiune de tratament are propriile indicații și beneficii.

Cel mai bun mod de a lua o decizie informată este să vă faceți o programare la o clinica stomatologica. Un medic va evalua în mod cuprinzător situația clinică și va elabora un plan de tratament optim, luând în considerare toți factorii relevanți, inclusiv starea generală de sănătate, calitatea și volumul osului maxilar, bugetul și preferințele personale.