componente excavator
General

Din ce este compus un excavator?

Excavatoarele hidraulice moderne vin intr-o mare varietate de dimensiuni. Cele mai mici se numesc mini excavatoare sau compacte. De exemplu, cel mai mic mini-excavator de la Caterpillar 930 kg si are 13 CP; cel mai mare model al lor este cel mai mare excavator disponibil, are 4500 CP si o cupa mare de 52,0 m³.

Excavatoarele hidraulice cupleaza, de obicei, puterea motorului la  trei pompe hidraulice, mai degraba decat la trenurile de rulare mecanice. Cele doua pompe principale furnizeaza ulei la presiune inalta (pana la 5000 psi, 345 bar) pentru brate, motor de balansare, motoarele de senile si accesorii, in timp ce a treia este o pompa de presiune mai mica (~700 psi , 48 bar) pentru controlul pilot al robinete cu tambur; acest al treilea circuit permite reducerea efortului fizic la operarea comenzilor. In general, cele 3 pompe utilizate la excavatoare consta din 2 pompe cu piston cu cilindree variabila si o pompa cu angrenaje. Dispunerea pompelor in unitatea de excavator se modifica cu diferiti producatori folosind diferite formate. Exista de asemenea mai multe tipuri de excavatoare, dar cel mai comun este un excavator pe senile.

Elementele componente ale unui excavator

Cele trei sectiuni principale ale unui excavator sunt trenul de rulare, casa si bratul (se foloseste si bratul). Trenul de rulare include senile, cadru de senile si transmisii finale, care au un motor hidraulic si angrenaje care asigura antrenarea senilelor individuale. Trenul de rulare poate avea si o lama similara cu cea a unui buldozer. Casa include cabina operatorului, contragreutatea, motorul, rezervoarele de combustibil si ulei hidraulic. Casa se ataseaza la trenul de rulare prin intermediul unui stift central. Uleiul de inalta presiune este furnizat motoarelor hidraulice ale senilelor printr-o rotire hidraulica pe axa stiftului, permitand masinii sa se roteasca la 360° fara piedici si astfel asigura miscarea la stanga si la dreapta. Bratul asigura miscarile in sus si in jos si mai aproape si mai departe (sau miscarea de sapat). Bratele constau de obicei dintr-un brat, un bat si o galeata cu trei articulatii intre ele si casa. La Autocompres pot fi gasite toate tipurile de excavatoare si componente pentru ele.

Bratul se ataseaza la cabina si asigura miscarea de sus si de jos. Poate fi una dintre mai multe configuratii diferite:

  • Cele mai comune sunt bratele mono; acestea nu au nicio miscare in afara de drept in sus si in jos.
  • Unele altele au un brat articulat care se poate misca, de asemenea, la stanga si la dreapta, in conformitate cu masina.
  • alta optiune este o balama la baza bratului care ii permite sa pivoteze hidraulic pana la 180° independent de casa; cu toate acestea, aceasta este in general disponibila numai pentru excavatoarele compacte .
  • Bratele cu unghi variabil au articulatie suplimentara in mijlocul bratului pentru a modifica curbura bratului. Acestea sunt denumite si brate triple articulate (TAB) sau brate din 3 piese.

Atasat la capatul bratului este bastonul. Bastonul asigura miscarea de sapat necesara pentru a trage galeata prin pamant. Lungimea stick-ului este optionala, in functie de daca este necesara atingerea (stick mai lung) sau putere de rupere (stick mai scurt). Cel mai comun este mono stick, dar exista si, de exemplu, stick-uri telescopice.