General

Intretinerea rulmentilor

Rulmentii au un rol foarte important in miscarea libera si nerestrictionata a pieselor sau a componentelor mecanice aflate in rotile masinilor. Pot fi gasiti pe skateboarduri, pe utilajele industriale si lista poate continua. Rulmentii sunt cei care suporta foarte bine greutatea pe care incarcatura o are si fac ca piesele sa se miste cu usurinta fara frecare. Intr-o lume in care rulmentii ar lipsi complet, piesele in miscare si cele mecanice pot incepe sa functioneze in mod defectuos si sa se atinga unele de altele. Retine ca, desi ai rulmenti SKF de cea mai buna calitate, daca nu ai grija corect de ei se vor strica mai repede decat iti poti imagina.

Manipuleaza rulmentii cu foarte mare grija

Rulmentii sunt suficient de delicati pentru a se deteriora extrem de repede. Prin urmare este foarte important ca ei sa fie depozitati orizontal, intr-un mediu curat si uscat si sa aiba ambalajul intact. Nu ii expune la contaminanti din aer pentru ca inclusiv un foarte mic fir de praf poate sa determine deteriorari masive. Nu ciocni rulmentii si nu ii bate, nu aplica forta directa asupra lor sau asupra inelului din interior pentru ca vei deteriora elementele de rulare. Daca elementele de rulare sunt deteriorate, acest lucru poate determina enealinire. Un lucru foarte important pe care e bine sa il retii este ca nu trebuie sa scoti rulmentii din ambalajul in care se afla pana cand nu sunt gata sa fie folositi.

Verifica si carcasa rulmentului sau arborele acestuia

Vei avea nevoie sa te asiguri ca rulmentii au sisteme de ungere bune si primul pas este acela de a verifica in ce stare se afla carcasa rulmentului. Nu este greu deloc sa faci asta pentru ca de cele mai multe ori vei vedea daca apar scurgeri.

De fiecare data cand este folosit un rulment, este foarte important ca atat arborele cat si carcasa sa fie inspectate corect pentru toate problemele eventuale si pentru tot ce inseamna sursa de deteriorare. Foloseste de fiecare data o carpa moale cu ajutorul careia sa stergi suprafetele curate si sa te asiguri ca au fost eliminate impuritatile.

Monteaza corect rulmentii

Metoda folosita pentru a monta rulmentii depinde in mare parte de tipul de rulment folosit. De exemplu, daca ai rulmenti cu alezaje cilindrice, acestia sunt de obicei montati prin metoda de fixare prin presare. De asemenea, rulmentii care au alezajele conice pot sa fie pusi direct pe arborii conici sau pe cei cilindrici cu ajutorul mansoanelor conice. De asemenea, presiunea trebuie sa fie aplicata doar cu ajutorul unui cadru de presare deoarece fara ea canalele de curse pot sa se deterioreze. In momentul in care rulmentii sunt folositi in mod corect, nu exista deloc riscuri ca simeringurile si alte componente sa se strice.

Evita supraincalzirea rulmentilor

Incalzirea maxima a rulmentilor va depinde de obicei de tratamentul termic pe care materialul il are. In cazul in care materialul este incalzit peste limita admisa acesta poate sa se deformeze sau sa se inmoaie. Astfel, va scadea capacitatea de incarcare a rulmentului si pot sa apra defectiuni majore. Incalzeste rulmentii utilizand incalzitoare cu inductie si nu cu flacara pentru a evita problemele ulterioare ce pot aparea din cauza faptului ca la temperaturi mari, nu doar materialul din care rulmentul este facut se modifica ci si lubrifiantul din interiorul rulmentului, care nu va mai asigura ungerea corect.