https://autocomentenanta excavator senilempres.ro/blog/cum-sa-intretinem-excavatorul/
General

Mentenanta senilelor excavatoarelor

In momentul in care optezi pentru un excavator de inchiriat, probabil ai observat deja ca acesta vine la tine cu senilele curate si foarte bine intretinute. Firma care se ocupa de inchirierea excavatorului este cea care verifica toate detaliile astfel incat la tine sa ajunga un excavator gata de utilizare.  Trenul de rulare al unui excavator pe senile de dimensiuni mari este format din umeroase componente aflate in miscare. Toate acestea trebuie sa fie verificate periodic pentru a te asigura ca au functioneaz aoptima. Consecintele pot sa fie costisitoare, dar trebuie sa fie si evitate utilizand pasi simpli.

Senilele trebuie sa fie curate

La finalul fiecarei zi de lucru, persoana care opereaza excavatorul trebuie sa acorde timp curatarii senilelor. Printre componentele senilelor se pot depune noroi, pietre sau pamant care pot duce la deteriorarea acestor parti. Pe langa riscul de deteriorare, exista si riscul ca noroiul sa ingreuneze senilele ducanc la un consum de combustibil sporit.

Cu ajutorul compresorului de apa se pot curata mai usor toate depozitele de pamant si de noroi dintre senile in cazul in care acestea nu sunt corect curatate ele pot sa sufere o uzura prematura mai ales atunci cand sunt folosite in climate reci. Autocompres stie toate aceste detalii, motiv pentru care la tine vor ajuge de fiecare data doar excavatoare bine intretinute.

Inspectia periodica

Este foarte important sa se faca o inspectie periodica regulata la excavatoare pentru a detecta spre exemplu uzura inegala sau excesiva dar si componentele care sunt avariate. Urmatoarele componente au nevoie de o inspectie regulata: motorul hidraulic, rolele si intinzatoarele, angrenajele principale, protectiile contra bolovanilor, lanturile, zalelele si suruburile, tensiunea senilelor.

De asemenea, in momentul in care are loc inspectia de rutina operatorii trebuie sa fie atenti daca sunt piese care nu par a fi la locul ptorivit. Ele pot fi un indicator e senile care sunt foarte slabe sau ca exista un pin rupt. Opratorii trebuie sa fie foarte atenti si la scurgerile de ulei care ar putea sa indice garnituri deteriorate.

Practici bune in ceea ce priveste excavatoarele

Unele santiere de lucru pot sa creeze uzura traditionala asupra componentelor excavatorului si prin urmare este esential ca operatorul sa urmeze toate procedurile de operare specificate de producator. Iata mai multe recomandari de operare.

Virajele trebuie sa fie luate larg. Virajele scurte sau pe loc pot determina uzura excesiva a sinelor.

Timpul petrecut pe pante abrupte trebuie micsorat. In momentul in care excavatorule ste operat constant pe o panta, acest lucru poate acceler uzura excesiva a senilelor.

De asemenea, este important sa fie aleasa corect dimensiunea senilelor. Alegerea corecta a senilelor tinand cont de dimensiunea excavatorului si de mediul in care este operat, este esentiala pentru uzira normala. Spre exemplu, senilele inguste vor fi recomandate pentru mediile in care solul este stancos, in timp ce senilele late sunt ideale pentru mediile in care se lucreaza pe pamant moale.

Se va alege corect numarul de pinteni ai senilei. Cu cat senilele au mai multi pinteni, cu atat  vor oferi un contact sporit cu solul. Astfel, vor fi reduse vibratiile si senilele rezista mai mult in mediile dure.