General

Vinul alb sau rosu – care ti se potriveste mai bine

Nu este usor sa gasesti un vin care sa iti placa si care sa ti se potriveasca, insa de cele mai multe ori competitia se poarta intre vinul alb si cel rosu. Iata cateva informatii care s-ar putea sa te ajute atunci cand vrei sa alegi vinul care sa te multumeasca pe deplin.

Asocierile culinare

Este important tinem cont de asocierile culinare intrucat preparatele pe care le servim alaturi de vin il pot pune in valoare sau dimpotriva. De exemplu, mancarea picanta este dificil de asociat cu un vin deoarece iuteala poate ascunde aromele subtile ale acestuia. In schimb, mancarurile grase precum burgeri, coaste, fripturi de miel si nu numai se potrivesc de minune cu vinurile rosii. Un vin rosu precum Pinot Noir are o concentratie scazuta a taninurilor, ceea ce il face un candidat ideal pentru fripturi din porc sau rata. Barolo este un alt vin rosu popular, fiind corpolent, astfel ca este potrivit pentru preparatele mai grase precum o friptura de vita. Cabernet Sauvignon este asemanator, avand o concentratie ridicata a taninurilor, fiind numai bun alaturi de steak-urile de vita.

In schimb, cei care nu sunt neaparat impatimiti ai preparatelor din carne rosie se pot orienta mai degraba catre vinurile albe. De exemplu, Chardonnay este un vin alb care poate fi invechit la baricul cu stejar, la fel ca un vin rosu si astfel capata notele sale de nuci si cimbru. Se poate consuma de minune alaturi de preparate din carne de pui, curcan sau cu somon. Sauvignon Blanc este un alt vin alb, racoritor, iar datorita aromelor sale bine evidentiate poate fi servit alaturi de branzeturi, fructe de mare sau legume. Si Riesling este un vin alb foarte popular, insa caracteristicile sale depind mult de regiunea in care se coc strugurii, astfel ca unele vinuri pot fi dulci, pe cand altele seci. Vinurile dulci sunt potrivite cu deserturi sau branzeturi, pe cand cele seci merg foarte bine cu preparate usoare din pui sau sushi.

Concentratia de taninuri

Pentru ca vinul rosu se obtine prin fermentarea sucului cu tot cu pielita boabelor de struguri, acesta prezinta o concentratie ridicata a taninurilor. Taninurile reprezinta un compus natural care se gaseste in plante, in special in frunze sau semintele fructelor. Vinurile taninoase sunt usor de identificat dupa senzatia de uscaciune pe care o lasa pe limba. Si vinurile albe pot lasa aceeasi senzatie, insa o intalnim mai des in cazul celor rosii, in special Cabernet Sauvignon, Shiraz sau Malbec.

Cand sa alegi vinul rosu

Daca iti plac fructele de padure, atunci vinul rosu este pentru tine. Nu este o raritate ca aceste vinuri sa ascunda si note de citrice, soc sau fructul pasiunii, insa fructele de padure sunt cele care predomina. Vinurile rosii mai putin corpolente pot aminti de capsuni, zmeura sau cirese, pe cand cele mai corpolente ascund note de mure, afine sau coacaze. Comune sunt si notele de tabac, piele sau piper.

Cand sa alegi vinul alb

Vinurile albe sunt, de regula, mai racoritoare decat cele rosii. Aromele lor amintesc de citrice, nectarine, piersici, mango, zmeura si alte fructe moi, dar si de flori. Cei care prefera vinul servit rece, cu siguranta, se pot orienta catre cel alb.

Daca esti in cautarea unui vin alb sau rosu de inalta calitate pe care sa il servesti in orice context merita sa te orientezi catre magazinul online al Cramei Budureasca. Aici te asteapta o gama foarte variata, astfel incat ai toate sansele sa iti gasesti noul preferat.