brazi artificiali de lux
General

Care este semnificatia bradului de Craciun?

Istoricul Patricia Lasca trece in revista ritualurile fundamentale ale Craciunului: Ieslea si bradul, semnificatiile lor simbolice, ceea ce se trezeste in oameni si semnificatiile speciale ale acestui ritual pe care il sarbatorim an de an. In ziua de azi, lumea cumpara brazi artificiali de lux, dar pana la un brad de Craciun artificial, cu numeroase avantaje, s-au folosit brazii naturali.

Nasterea Domnului (Ieslea) si bradul ating inima tuturor. Sunt simboluri care vorbesc despre fraternitate si ii cheama pe oameni sa redescopere frumusetea simplitatii si solidaritatii, a spus Papa Francisc cu ceva timp in urma.

De indata ce incepe luna decembrie, simtim acel spirit al Craciunului care ne determina in mod natural sa prezicem pacea si sa fim mai sustinatori. In cadrul sarbatorii crestine, asamblarea Nasterii Domnului si a bradului este un ritual incarcat cu o semnificatie cu totul deosebita.

Povestea primei “iesle vii”

Povestea spune ca in 1219, in mijlocul “cruciadelor” (interventii militare organizate de Papa si regii europeni pentru a recuceri Tara Sfanta, care a cazut sub puterea musulmanilor), Sfantul Francisc de Assisi a intreprins o calatorie, care a durat cateva luni, pentru a se intalni cu sultanul Malik al-Kamil.

El a avut dorinta de a semna pacea si de a se asigura ca credinciosii ar putea vizita grota din Betleem, locul nasterii lui Isus, in conformitate cu evanghelicii Matei si Luca (in conformitate cu Sf. Ioan nasterea lui Isus a avut loc in Nazaret, regiunea Galileii).

Intalnirea a avut loc, dar razboiul a continuat. Sfantul Francisc se intorcea la Assisi, frustrat in incercarea sa de pace. Cea mai raspandita versiune spune ca la 24 decembrie 1223 a predicat in Greccio, Italia, si atunci a simtit revelatia ca “orice tara ar putea fi Betleem” daca oamenii ar simti in inimile lor dorinta de a venera acel moment si de a-l recrea. Cu ajutorul unor sateni, acel Craciun la o ferma (o alta versiune face aluzie la o Biserica) a fost reprezentat “prima iesle vie”.

Nasterea Domnului este pregatita pe 8 decembrie, figurile centrale sunt Maria si Iosif care sunt insotiti de pastori, steaua Betleemului, oi, un catar si un bou. Pe 24 figura lui Isus este incorporata si ea.

Bradul de Craciun

Eu am cumparat brad de Craciun de pe BraziCraciun.net. Povestea bradului de Craciun este inserata in cultul stramosesc al brazilor. Traditiile, istoria parte, parte legenda, coincid in intoarcerea in Evul Mediu, in secolul al VIII-lea cand preotul Bonifaciu (ceea ce inseamna binefacator) a obtinut de la Papa misiunea de a evangheliza popoarele germane de obiceiuri pagane.

Misionarul si tovarasii sai au ajuns intr-un sat unde, cu ocazia sarbatoririi solstitiului de iarna, urma sa fie sacrificat un copil la baza unui stejar pe care il considerau sacru. Bonifaciu, atunci, a luat un topor si, potrivit traditiei, a daramat bradul. Apoi a aratat spre un brad mic si a zis: “Acest mic brad, acest mic fiu al padurii, va fi bradul tau cel sfant in aceasta seara.

Acesta este lemnul pacii, este semnul unei vieti nesfarsite, pentru ca frunzele sale sunt vesnic verzi. Trebuie sa se numeasca bradul Pruncului Isus; adunati-va cu el, nu in padurea salbatica, ci in casele voastre; va fi refugiu si nu vor fi fapte sangeroase, ci daruri iubitoare si ritualuri de bunatate”.