cati rulmenti are o masina
General

Cati rulmenti are un autovehicul?

O singura masina are aproximativ 30.000 de componente, de la structurile principale ale caroseriei pana la suruburi. Fiecare piesa are un rol esential in mentinerea unei masini in functiune, iar acest lucru este valabil si pentru rulmenti. Intr-un vehicul cu un motor conventional, vor exista in medie in jur de 100 pana la 150 de rulmenti, dintre care multi sunt esentiali pentru reducerea frecarii si a consumului de energie si pentru a asigura functionarea in siguranta. Rulmentii de la SKF sunt unii dintre cei mai buni rulmenti si sunt folositi inclusiv pe masini.

Cand luam in considerare partile importante ale unei masini, rulmentii sunt adesea trecuti cu vederea, dar rulmentii incorecti sau defecti pot provoca zgomot si frecare si chiar pot creste emisiile si pot afecta experienta clientilor. Rulmentii sunt prezenti in multe componente ale vehiculului, iar tipul si dimensiunea vor depinde de cerinte. Piesele auto si functiile lor sunt atat de variate incat cerintele lor privind rulmentii difera si ele semnificativ. Sunt utilizate mai multe tipuri de rulmenti, in functie de multi factori, cum ar fi sarcina radiala, sarcina axiala si starea de functionare.

Rulmentii se gasesc pe toate tipurile de vehicule. De la sistemele de aer conditionat si pompele de apa pana la mecanismele de reglare a scaunelor si oglinzilor, multe dintre functiile importante ale unei masini ar fi mult mai putin eficiente sau chiar imposibile fara utilizarea rulmentilor. Masinile dotate cu motoare cu ardere interna au cantitati semnificative de parti mobile, ceea ce face ca rulmentii sa fie esentiali in buna functionare a componentelor, cum ar fi alternatoarele, servodirectia si cutiile de viteze. Cererea de rulmenti pentru motoare electrice este, de asemenea, in crestere, pe masura ce vehiculele electrice (EV) devin din ce in ce mai populare, rulmentii mai usori si mai mici fiind importanti in imbunatatirea eficientei trenului de propulsie EV. Leco ofera toate tipurile de rulmenti.

Selectarea rulmentului adecvat pentru aplicatiile auto este importanta pentru a optimiza performanta vehiculului, pentru a asigura siguranta si pentru a reduce emisiile. Mai presus de toate, cumparatorii ar trebui sa ia in considerare calitatea si fiabilitatea. Alegerea dimensiunii corecte a rulmentului si a materialului poate face diferenta pentru experienta soferului, asigurand miscarea fluida si reducand zgomotul.

Rulmentii utilizati in aplicatiile auto trebuie sa reziste la conditii dure si perioade lungi de solicitare sub sarcini mari, astfel incat alegerea materialului este de cea mai mare importanta. Rulmentii supapei de acceleratie, de exemplu, sunt elemente cheie in reglarea fluxului de aer si sunt expusi la niveluri ridicate de vibratii si la temperaturi extreme. Pentru aceste aplicatii, rulmenti cu bile si alti rulmenti au fost folositi in mod traditional, dar rulmentii cu role cu ace etansati devin din ce in ce mai populari datorita tolerantei mai mari la vibratii.

Longevitatea este, de asemenea, o consideratie – rulmentii sunt adesea montati pe durata de viata a componentei, dar rulmentii defecti sau uzati pot produce zgomot sau pot reduce eficienta si pot necesita inlocuirea la intervale fixe. Intretinerea poate fi redusa la minimum prin alegerea unui rulment garantat pentru durata de viata recomandata. Cumparatorii pot cauta rulmenti conform ISO/TS16949 pentru a se asigura ca produsele indeplinesc standardul de management al calitatii recunoscut la nivel international pentru industria auto.

Performanta eficienta a rulmentului nu se opreste doar la rulmentul in sine – alegerea lubrifiantului este, de asemenea, un factor si poate modifica eficacitatea. Lubrifiantii cu toleranta mare la temperatura sunt potriviti pentru utilizarea generala in automobile. Lubrifiantii  de amortizare reduc zgomotul si vibratiile din rulmentii coloanei de directie cu miscare lenta, desi sunt, de asemenea, utilizati pe scara larga in alte aplicatii pentru a minimiza zgomotele si scartaiturile.