General

Alegeti pompe de apa pentru recolte bogate!

Procesul de irigare este cea mai importanta chestiune de ingrijire a gradinii. Ar trebui sa acordati o atentie deosebita acestui tip de lucru la terenul din gradina. Exista diverse sisteme de irigare care furnizeaza eficient si constant apa din resursele de pe proprietatea gradinii voastre. Pompa pentru procesul de udare a gradinii voastre este cea mai buna inventie care poate ajuta la rezolvarea multor probleme regasite in cultivarea legumelor. In acest subiect ne vom uita la diferitele tipuri de sisteme de pompe si vom incerca sa decidem ce pompa de apa pentru gradina sa alegem mai bine.

Deci, exista mai multe tipuri de pompe de apa care sunt clasificate in functie de modul de extractie a apei, cum ar fi putul, butoiul sau rezervorul deschis. Pe baza celor spuse mai sus, exista doua tipuri principale de pompe de apa: submersibile si superficiale. Asadar, acei gradinari care extrag apa din fundul fantanii in consecinta vor primi dispozitivele de suprafata dupa cum aleg mai bine. De asemenea, daca gradina este situata in apropierea unui rau sau a unui iaz, trebuie sa alegeti dispozitivul de pompare de suprafata. Pompa de suprafata este dezvoltata pentru pomparea apei de la adancimi de pana la zece metri.

Avand in vedere diferite tipuri de pompe de apa, am dori sa vorbim despre cele doua pompe principale: de suprafata si scufundata.

Pompele de suprafata

Acest tip de pompa de apa este de obicei situat pe suprafata solului. Alimentarea cu apa se realizeaza de la furtunul de admisie a apei. Furtunurile sunt partea principala a procedurii de pompare a apei din put. Pe cealalta parte a furtunului trebuie atasata teava metalica. Va recomandam sa nu folositi furtunul din cauciuc atunci cand utilizati un astfel de sistem de alimentare cu apa. Motivul este ca aerul care se formeaza in furtun din cauza caruia peretii furtunului sunt comprimati si debitul normal al apei este obstructionat.

Marele avantaj al acestui sistem de pompare este simplitatea sa in ceea ce priveste instalarea. Ar trebui sa asezati unitatea de pompare pe o suprafata plana si uscata si sa conectati furtunul la sistem. Un alt avantaj este alimentarea puternica cu apa. Asta inseamna ca puteti uda cea mai mare parte a gradinii dintr-o singura sursa de apa. Celalalt plus al sistemului de pompare este ca acest tip de sistem poate fi realizat singur si nu ar putea fi nevoie sa ceri ajutorul unor profesionisti. Puteti folosi pompele de suprafata pentru irigarea prin picurare.

Pompa de apa submersibila pentru gradina

Va recomandam sa folositi o pompa submersibila daca nivelul apei din sursa de apa este sub 10 metri. Un astfel de dispozitiv de pompa trebuie coborat sub nivelul apei fantanii sau raului. Ca rezultat, apa va trece prin furtunul conventional si va cadea pe pamant. Unele modele de pompe apa murdara submersibile pot impinge apa pana la patruzeci de metri. In unele cazuri altitudinea de impingere a apei poate ajunge la un nivel de optzeci de metri daca aveti modelul complex.

Instalarea unui astfel de sistem de pompare nu este usor de manevrat fara ajutorul profesionistilor. Acelasi lucru se intampla odata cu demontarea – veti avea in continuare nevoie de ajutorul specialistului. Daca nu intentionati sa utilizati sistemul de pompare in timpul iernii, este mult mai bine daca eliminati pompa in timpul perioadei de inactivitate.

Exista doua tipuri de dispozitive submersibile de pompare a apei: vibratoare si centrifuge. Primul este mai accesibil, dar daca il veti folosi in apa murdara a mlastinilor, nu va functiona corect. Dispozitivul de pompare centrifugal functioneaza cu ajutorul palelor si rotilor care sunt de fapt partile pompei. Apa murdara nu este o piedica din cauza fortei actiunii dispozitivului de pompare. In functie de optiunile si oportunitatile care au dispozitivul de pompare, pretul acestuia va fi de cateva ori mai mare decat al altora.

Pentru a evita greseala in alegerea dispozitivului de pompare a apei trebuie sa luati in considerare mai intai clasificarea dispozitivului dupa principiul de functionare.

Primul tip este vortex. Acest tip de dispozitiv de pompare functioneaza numai in surse de apa curata. Exista o presiune mare a apei care este creata atunci cand sistemul de vortex de alimentare cu apa functioneaza, ceea ce provoaca un cap puternic de apa din furtun. Principalul dezavantaj al acestui tip de sistem de pompare este o eficienta suficient de mare de aproximativ 45%. De asemenea, acest tip de sistem de pompare are zgomot enervant la procesare.

Al doilea tip de sistem de pompare (pompa de apa pentru gradina) este centrifugal. Exista doua tipuri de sisteme de pompare centrifuga: de suprafata si submersibile. Functioneaza cu ajutorul fortei centrifuge atunci cand apa este pompata. Acest tip de dispozitiv de pompare poate functiona suficient de mult si poate pompa apa din iazuri cu orice grad de poluare. Sistemul de pompare centrifuga nu cauzeaza deloc inconveniente. Este potrivit pentru irigarea prin picurare. Exista cateva dezavantaje: pretul ridicat si complexitatea instalarii.

Al treilea tip de pompa de apa pentru gradina este vibrationala. Ideea principala a aspiratiei apei este vibratia. Principiul de functionare al acestui tip de pompa este destul de asemanator cu cel submersibil. Dar exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare. Pompa vibranta se poate defecta rapid daca apa din put sau orice recipient este foarte contaminata. Ar trebui sa utilizati pompa de apa vibrationala doar pentru pomparea apei din rezervoarele de apa curata, excluzand prezenta namolului.

Pompele de apa sunt, de asemenea, impartite in functie de metoda de alimentare. De exemplu, sursa dependenta de energie este cea mai buna optiune pentru irigarea prin picurare a serei sau gradinii. Lucreaza direct din retea. Dar celelalte doua tipuri (autonome sau pe benzina) de pompe functioneaza fara retea, ceea ce simplifica munca in gradina. Dar ar trebui sa intelegeti ca aceste tipuri de sisteme de alimentare sunt mult mai scumpe in comparatie cu altele.